Kategoriarkiv: Tävlingar

VM-guld till Bubben!

Världsmästare!

Dagens tävling för JSK:s Björn Ahlberg hade inte kunnat gå bättre, han avslutade nämligen tävlingen med att bli världsmästare på Veteran VM i utrustad styrkelyft i Sundsvall!

Björn inledde tävlingen starkt med ett delgrensguld i knäböj med 230kg som bäst. Tvåan Göran Andersson lyfte också 230kg men eftersom Björn vägde in på en mindre kroppsvikt blev det Björn som tog guldet. Bronset gick till Robert Smith från USA med 227,5kg.

Inför bänkpressen såg det ut som att favorittippade Göran Andersson skulle kamma hem guldet, men Göran fick det inte att stämma riktigt och Björn passade då på att knipa guldet även här med ett lätt sista lyft på 185kg.

Inför avslutande grenen marklyft hade Björn en stabil ledning på 10kg. Nu gällde det bara att hålla ifrån sina motståndare och säkra hem guldet. Björn klarade detta galant, och lyfte tre mycket säkra vikter med 235kg som avslutande vikt för att dra hem sin guldmedalj!
Stort grattis Björn till världsmästartiteln!

Rapport från klassiska SM i Borås

I veckan avgjordes årets SM i klassisk styrkelyft och bänkpress, och från JSK kom Kim Larsson och undertecknad till start.

Tisdag

Först ut var Kim Larsson i klass 66 kg på tisdagen. I denna klassen var Eddie Berglund som förväntat oslagbar, men vem som skulle få silver- och bronspengen var öppet.

Kim inledde starkt med 175 kg i knäböj, och 185 kg i andra lyftet. I sista lyftet valde vi 190 kg, men tyvärr ville det inte med idag. Kims tidigare personliga rekord är 192,5 kg, men då var kroppsvikten några kilo högre vilket självklart påverkar kapaciteten.

Bänkpressen är Kims starkaste kort, och här siktade vi åter på att samla kilon. Först ett säkert och lätt lyft på 120 kg, därefter ett mer vågat lyft på 127,5 kg. Till sista vikt valde vi 130 kg, men tyvärr fanns inte något krut kvar efter andra lyftet.

Inför marklyftet låg Kim på andra plats med 7,5 kg försprång framför Henrik Celander från Westbo och Niclas Ek från Ockelbo. Båda dessa har högre kapacitet än Kim i marklyft, så det gällde att försöka hålla undan dem då första platsen redan var klar för Eddie Berglund. Efter en lätt ingångsvikt på 190 kg hade Kim dessvärre halkat ner till 4:e plats. I andra lyftet valde vi 205 kg för att jaga ifatt och komma upp på pallen igen. Här tog det dock stopp, vikten ville tyvärr inte med i varken andra eller tredje lyftet.

Kim hamnade till slut på en 5:e plats, klart besviken men med nyvunnen inspiration till hård träning och revansch nästa år.

Torsdag

På torsdagen var det undertecknads tur att tävla i 105 kg-klassen. På förhand såg kampen om medaljerna ut att stå mellan undertecknad, Filip Lindström från Göteborg, Mikael Gullander från Lessebo och Janne Salmela från Köping. Janne fick tråkigt nog stryka sig på grund av sjukdom. Mycket trist då han tränat hårt och säkert bjudit på makalösa marklyft.

I knäböjen började jag på 280 kg vilket kändes ganska knöligt. I andra försöket valde vi 291,5 kg för nytt svenskt rekord. Lyftet kändes bättre än första men tyvärr blev den något grund och därmed underkänd. Omförsöket i sista gick bättre, och därmed nytt svenskt rekord!

Bänkpressen har gått bra på sistone, så här gällde det att samla kilon. Vi började på 200 kg, därefter 206,5 kg för nytt svenskt rekord. Slutligen tog vi 210 kg, vilket var tungt men även det kom med och gav bra förutsättningar till marklyftet.

Inför marklyftet såg man att kampen om guldet skulle stå mellan undertecknad och Filip Lindström. Första lyftet gick på 280 kg, vilket var lätt men skulle inte räcka till guld. Jag stod över andra lyftet för att spara krafter och se vad som behövdes för guld i sista. 3:e lyftet blev 300 kg, vilket var tungt men kom upp och gav en ledning på 0,5 kg. Lindström höjde sin vikt till 317,5 för vinst, men det gick inte idag.

Undertecknad slutade alltså på första plats med svenskt rekord i knäböj, bänkpress och totalt. Ett mycket efterlängtat guld!

Fredag

På fredagen var det dags för SM i bänkpress.

Först ut var Kim. Även här deltog Eddie Berglund, som kammade hem guldet med stor marginal på 180 kg. En annan svår konkurrent var Shahnur Rahman från Sundbyberg, som efter ett andra lyft på 137,5 kg var omöjlig att slå. Istället stod kampen mellan Kim och Gustav Blomqvist från Sundbyberg om bronspengen. Efter andra lyftet ledde Kim på 125 kg, så Gustav valde 125 kg till sitt sista lyft då han hade lägre kroppsvikt. Han fick upp 125 kg och gick alltså om Kim och upp på 3:e plats. För att kontra valde vi 127,5 kg, men tyvärr fanns det inget kvar i tanken efter tisdagens tävling. Kim halkade alltså ner och slutade på 4:e plats.

Sedan var det dags för undertecknad att tävla igen. Då många favoriter till guldet inte anmält sig till SM på grund av internationella tävlingar var klassen liten med enbart 4 lyftare. Jag valde återigen 200 kg som ingångsvikt, och höjde därefter till 205 kg i andra. Även detta kom upp, så vi valde 212,5 för personligt rekord i sista. Detta var dock för tungt idag, men 205 kg räckte för att hålla undan konkurrensen och knipa guldet.

Resultatlista för styrkelyft

Resultatlista för bänkpress

Webbsändning tisdag

Webbsändning torsdag

Webbsändning fredag

Serieomgång 2 i Linköping

Hallå alla! Den 20 maj kör Linköpings AK serieomgång 2, och vi har möjlighet att vara med där. Ni som kör U/J/V-SM kan räkna ert resultat där till serien eftersom tävlingarna går så tätt inpå varandra. Är du intresserad av att köra? Skriv upp dig på listan i gymmet eller hör av dig till mig så snart som möjligt!

EM-guld till Kristine!

JSK:s andra deltagare på EM i Danmark var Kristine Almroth som gjorde comeback i landslaget efter ett långt uppehåll, och vilken comeback hon gjorde!
På förhand såg det ut att bli en väldigt jämn tävling då hon hade Johanna Forsström från Finland precis efter sig i nomineringen. Men redan i knäböjen tog hon ett rejält övertag över sina motståndare med ett lätt sista lyft på 135kg som var 20kg mer än tvåan vitryskan Natallia Yakimuk.

I bänkpressen säkrade hon sin ledning genom att lyfta tre säkra lyft med 80kg som sista vikt, vilket också ledde till EM guld i bänkpress, 5kg mer än tvåan Johanna.

Inför marklyftet var tävlingen i princip avgjord. Kristine gick in på ”lätta” 140kg för att säkra sin guldmedalj. Inför andra och tredje omgången gällde det att tänka på delgrensmedalj och Europarekord. 150kg valdes i andra omgången för att gå upp i ledningen i marklyft samt att försöka på ett Europarekord i det sammanlagda resultatet. Kristine drog 150kg som om det vore ett ingångslyft! Inför tredje rundan var marklyftet redan avgjort då Johanna valde att gå på 150kg, samma vikt som Kristine. Kristine vägde in på en lägre kroppsvikt än Johanna vilket ger Kristine fördelen vid ett lika resultat. Så Kristine valde att gå på 155kg i sista marklyftet för att försöka på ett nytt Europarekord i marklyft och förbättra på det sammanlagda rekordet. Likaså det här lyftet var lätt!

370kg totalt och med mersmak i både knäböj och marklyft ser det väldigt lovande ut inför VM.

EM är nu över för JSK:s lyftare och vi kan summera det till ett riktigt framgångsrikt EM! Ett silver och ett guld! Nästa internationella tävling för våra lyftare blir VM i Vitryssland i juni.