Din första styrkelyftstävling

Hej! Förmodligen läser du detta eftersom du precis blivit medlem och bestämt dig för att tävla i styrkelyft för oss i Jönköpings Styrkelyftarklubb. Kul! Detta är en liten guide till hur en tävling går till, och vad man ska tänka på inför, under och efter en tävling.

Att välja tävling

Din första tävling kommer med största sannolikhet vara en serieomgång eller ett distriktsmästerskap (DM). Serieomgångar är tävlingar där man inte tävlar mot varandra, utan bara lyfter så gott man kan för att ge poäng till klubbens lag och/eller kvala till något mästerskap. Det arrangeras 4 serieomgångar per år (2 på våren och 2 på hösten), varav en är ett DM. DM är både serietävling och ett mästerskap, så man tävlar även mot varandra där.

När det är dags för tävling sätter vi upp en lista för anmälan i gymmet. Listan kommer vanligtvis upp ungefär 6 veckor innan tävlingen, och anmälningstiden går ut 2 veckor innan tävling. Vi lägger även ut information här på hemsidan och i Facebook-gruppen. I din anmälan måste du ange namn och viktklass, samt uppge kontaktuppgifter och personnummer till tävlingsansvarig (Adam) för licensen. Vid ditt val av viktklass rekommenderar vi att välja en viktklass som du inte behöver banta för att klara av. Det är tillräckligt mycket att tänka på ändå! I mästerskapstävlingar är det i princip alltid klassfast anmälan, d.v.s. om man skulle väga utanför sin anmälda viktklass så får man inte tävla. På ett DM så får man fortfarande lyfta för sitt serieresultat, men man står utanför mästerskapet och kampen om medaljerna. För en serieomgång är det inte så noga, du kan väga vad du vill på tävlingsdagen. Det kan dock vara bra att skriva upp sin gissade viktklass ändå så att arrangören kan sätta dig i en lämplig grupp.

I inbjudan står en del extra information exempelvis anmälningsavgift, boende o.s.v. Följande gäller:

 • Anmälningsavgiften betalar klubben, så det behöver du inte betala in.
 • Resa och boende får lyftaren stå för själv
 • Coacher får resersättning

Inför tävling

Träningen inför tävling kan se väldigt olika ut från person till person, men vanligtvis följer man ett schema som progressivt höjer vikterna och sänker antal reps fram till tävlingen. Ungefär en vecka innan tävling gör man sina ingångsvikter, d.v.s. de vikter man tänkt ha som första försök i respektive gren.

Förutom att man progressivt höjer sina vikter ska man även öva på att tävla enligt tävlingsregler. Här rekommenderar vi att ni tar hjälp av någon med tävlingserfarenhet som kan visa alla regler. Det absolut vanligaste misstaget på sin första tävling är att man missar någon av domarnas signaler och får underkänt lyft trots att man klarade av att lyfta vikten. Nedan är en kort sammanfattning av signalerna i respektive gren.

Knäböj:

 1. När lyftaren lyft ut stången och står upprätt och utsträckt ger domaren startsignal.
 2. När lyftaren är klar med lyftet och återigen är upprätt och utsträckt ger domaren signal att lägga tillbaka stången.

Bänkpress:

 1. När lyftaren har lyft ut stången och har armarna uträtade, rumpan i bänken och hela fotsulorna i golvet ger domaren startsignal.
 2. När lyftaren har fört ner stången till bröstet ger domaren press-signal.
 3. När lyftaren återigen har armarna uträtade ger domaren signal att lägga tillbaka stången.

Marklyft:

 1. När lyftaren har lyft stången och är uträtad i både knän och rygg ger domaren signal att lyftaren kan lägga ner stången igen.

Detta är som sagt grunderna, för mer detaljer kan du kolla tävlingsreglerna på förbundets hemsida och prata med oss på klubben så hjälper vi dig.

Utrustning

Inför en tävling behöver du skaffa viss utrustning. För exakta detaljer hänvisar vi till förbundets tävlingsregler, men detta är grunderna:

 • Trikå: I alla 3 lyften ska du bära en godkänd trikå, det finns ett par att välja på som är godkända för tävling från exempelvis SBD eller Titan.
 • T-shirt: En vanlig T-shirt i bomull utan större loggor förutom SBD/Titan/etc eller klubbens logga.
 • Strumpor: Vanliga bomullsstrumpor. I marklyft ska man ha knähöga strumpor, finns att beställa i klubbshopen.
 • Underkläder. Vanliga underkläder i bomull, boxershorts med korta ben är OK, inte långa ben.
 • Skor: Vanliga skor går bra, vanligast är någon form av lyftarsko. I marklyft kör man med speciella marklyftstofflor som har tunn sula. Sock-i-plast som tidigare varit tillåtet är från och med 2019 förbjudet.
 • Knävärmare: Måste man inte ha, men många kör med ett par knävärmare för extra stöd. Enbart tillåtna märken, ex. SBD/Titan/etc. På tävlingen måste man kunna ta på dem utan hjälp av andra eller specialverktyg.
 • Handledslindor: Måste man inte ha, men om man vill ha det måste det vara godkända märken.
 • Bälte: Måste man inte ha, men om man har det måste det vara av godkänt märke. De bältena vi har på gymmet är godkända för tävling, så om du vill använda något av dem går det bra. Kolla bara om ni är flera som vill använda samma bälte, då får man turas om på tävlingen.

Invägningen

Invägningen börjar alltid 2 timmar innan tävlingsstart och pågår i 1 h 30 min. Var i tid! Ta med fotolegitimation! Vid invägningen väger man sig i enbart underkläder, men man får vara naken om man vill. Man har alltid rätt till att domaren/funktionären som kontrollerar vikten är av samma kön som dig. Vid invägningen uppger man ingångsvikter i respektive gren. Dessa vikter kan man sedan ändra fram till 3 min innan tävlingsstart (om man t.ex. känner att formen inte är bra under uppvärmningen).

Vi rekommenderar att välja lätta ingångsvikter, eftersom det är så mycket annat att tänka på med domare, signaler, publik, nervositet o.s.v. Rent generellt så ska man inte köra speciellt tunga vikter första tävlingen. Det är bättre att börja lätt, då är det större chans att man kan slå sina tävlingsrekord nästa tävling också! Tävla mot dig själv i första hand, det är ingen som förväntar sig att man måste lyfta visst tungt bara för att man tävlar. Alla har olika förutsättningar! En bra riktlinje är att första vikten ska vara så pass lätt att man skulle klara 3 repetitioner på, då har man marginal för tävlingsnervositet o.s.v.

Vid invägningen uppger man ofta även sina ställningshöjder så att funktionärerna kan ställa in ställningen korrekt innan du ska lyfta. Man uppger:

 • Knäböjsställningens höjd
 • Bänkpressställningens höjd
 • Höjden på safe-rack i bänkpress
 • Avlyft i bänkpress ja/nej

Tävlingen

I en tävling får man 3 försök i respektive gren. Det tyngsta godkända lyftet från respektive gren räknas sedan ihop till en total. Man börjar med knäböj. Vanligtvis är det två grupper som väger in samtidigt. Grupp 1 börjar med sina knäböj först. Lyftarna gör sina första försök i viktordning, sedan sitt andra försök och sist sitt tredje försök. Sedan kör grupp 2 alla sina knäböj. Därefter blir det en kort paus, och grupp 1 börjar med sin bänkpress, sedan kör grupp 2 sin bänkpress o.s.v. På så vis turas man om och kan värma upp under tiden som den andra gruppen lyfter.

När det är din tur ropar speakern upp ditt namn, och från det har du 60 sekunder på dig att få första signalen från domaren. När lyftet är utfört kommer de 3 domarna ge var sin vit eller röd signal på en tavla. Är minst 2 lampor vita är lyftet godkänt. Det finns många sätt att bli underkänd på i respektive gren, här hänvisar vi återigen till förbundets regelbok.

När lyftet är avklarat måste du bestämma din nästa vikt och lämna in den till sekretariatet inom 60 sekunder. Om du misslyckas med ditt försök får du automatiskt samma vikt, klarar du lyftet höjs vikten automatiskt med 2,5 kg. Men vi rekommenderar att man alltid anger sin nästa vikt för att undvika missförstånd. Man får aldrig sänka vikten, förutom ingångsvikten som man får sänka fram till 3 min innan start.

Vanligtvis fyller man i sin nästa vikt på små lappar man får vid invägningen, eller så bara säger man det till sekretariatet på mindre tävlingar. Lapparna brukar en coach sköta åt dig, men om det skulle bli så att du får sköta dem själv är en liten guide här:

Man får 3 lappar för knäböj, 3 lappar till bänkpress och 5 lappar till marklyft. Efter invägningen rekommenderar vi att du skriver ditt namn och signatur på samtliga lappar direkt, så behöver man bara fylla i vikter sedan när tävlingen är igång. På varje lapp är det 3 rutor (5 rutor för marklyftet). Man fyller bara i en ruta på varje lapp! Den första rutan fyller man i om man vill ändra sin ingångsvikt under uppvärmningen. Efter ditt första lyft är det alltså andra rutan du fyller i för att bestämma ditt andra lyft. Sedan tredje rutan efter andra lyftet. I marklyft får man ändra sitt tredje försök två gånger, därav de två extra rutorna. Detta är för att man ska kunna justera mot sina motståndare. Reglerna kring detta är lite komplicerat, så här hänvisar vi till regelboken igen.

Efter tävlingen

När tävlingen är slut kan man åka hem. Är det mästerskap är det även en prisutdelning ganska snart efter att lyftningen avslutats. Man måste stanna på prisutdelningen, eftersom dopingkontrollanter kan komma när som helst under tävlingen. Vid prisceremonin måste man ha på sig klubboverall, eller åtminstone inte lyftarkläder. Om du inte har en klubboverall kan du förmodligen låna av någon annan.

Förhoppningsvis gick tävlingen bra och du fick de flesta lyften godkända. Ditt resultat publiceras på online.styrkelyft.se, databasen för alla resultat i Sverige. Detta resultat kan du sedan sikta på att slå nästa tävling!

Detta var som sagt en kort guide med de viktigaste delarna, för mer detaljer och regler kan ni kika på förbundets hemsida. Om du inte riktigt känner dig redo för att tävla än går det också självklart bra att hänga med på en tävling och titta på, så blir man lite förberedd inför sin egen debut.