Reportage från SM Klassisk Styrkelyft Norrköping 2016

SM-Veckan i Norrköping är nu över för Jönköping SK:s del och det hela slutade med en stor succé, samtliga fyra tävlande tog pallplatser. I damklass -47 kg stod tävlingarnas suverän Kristine ”Titti” Almroth svenska rekord i alla delgrenar och även totalen. Hon lyfte 125 kg i knäböj, 77,5 kg i bänkpress och 142,5 kg i marklyft vilket gav en total på 345 kg. Med det resultatet tog hon givetvis hem guldet och även tävlingarnas bästa damlyftare på poäng. Anmärkningsvärt är att resultatet hade räckt till guld i EM tidigare under våren.

Samtidigt som Titti lyfte hem guldet tävlade Kim Larsson i herrarnas klass -66kg. Efter en bra taktiskt genomförd tävling tvingade Kim konkurrenterna till tuffa höjningar vilket innebar många misslyckade försök och kunde därefter säkra silvret i sitt sista marklyft. Kim fick med sig 177,5 kg i knäböj, 120 kg i bänkpress  och 197,5 kg i marklyft vilket gav en total på 495kg. Kim tävlade även i bänkpress SM som avgjordes under tisdagen, 3 dagar efter styrkelyftstävlingen, och där blev det ett guld efter ett mycket bra lyft på 125kg.

Johannes Dahl tävlade under söndagen i  klass -83kg, på förhand den mest konkurrenskraftiga klassen på hela SM. Johannes kunde till slut knipa silvret efter personliga rekord i samtliga lyft 235 kg i knäböj 162,5 kg i bänkpress och 287,5 kg i marklyft vilket gav en total på 685kg, för att sätta perspektiv på konkurrensen så hamande den regerande svenska mästaren utanför pallen samt att topp tre lyfte över det gällande svenska rekordet innan helgens tävling.

I herrarnas klass -105kg slog Adam Luotonen förvisso sitt svenska rekord i bänkpress (206kg), men satsningen på att gå om ettan i sista marklyftsförsöket gick inte vägen och Adam fick nöja sig med en silvermedalj. Adam lyfte totalt 280 kg i knäböj 206 kg i bänkpress och 285 kg i marklyft vilket gav en total på 771kg.

Stort grattis till samtliga lyftare!