Reportage från SM-Veckan i Borås

Årets klassisk SM i styrkelyft hölls i Borås under SM-veckans gång, där ett antal olika sporter får visa vad de går ut på och samtidigt sändas på SVT. Det här året var det 41 olika idrotter som var med.

På torsdagen den 3 juli sändes första gruppens tävling på SVT och SVT Play, där det var ett antal utplockade deltagare från viktklasser i damernas 63 kg klass samt herrarnas 93 kg klass. Där bestod gruppen av högst sex lyftare i varje klass och dessutom deltog fyra funktionärer från JSK som hjälpte till och klovade herrarnas grupp.

Dessa funktionärer var Adam Luotonen, Dejan Dancu och bröderna Börjesson.

Totalt i herrarnas 93 kg klass var det 18 deltagare där Rickard ”Spislyftaren” Larsson-Green tog en fjärde plats. Rickard försökte tappert sätta ett nytt svenskt rekord i knäböj med 256.5 kg på stången men misslyckades två gånger. Han fick dock med sig ingångsvikten på 240 kg i knäböjen och 145 kg i bänkpress (han missade tyvärr 152.5 kg på andra och tredje försöket). Men i marken gick det bättre, där han fick med sig ett person bästa på 255 kg och totalt fick han med sig 640 kg.

Kristine Almroth, som skulle varit med och tävla i 52 kg klassen, kunde tyvärr inte vara närvarande pga. skada.

På fredagen den 4 juli, började tävlingen med Julius ”Julle” Ingelow (59 kg klassen) och Monika Smådahl (57 kg klassen). Julius slutade på en andra plats med ett nytt svenskt junior rekord på 155 kg i knäböj. Sedan fick han med sig ett tangerat person bästa med 95 kg i bänkpressen och i marklyft fick han bara med sig ingångsvikten på 165 kg (totalt 415 kg). Monika Smådahl, som har gått på en stenhård diet och bantat ner sig två viktklasser, slutade på en nionde plats med 85 kg i knäböj, 57.5 kg i bänkpress samt ett person bästa på 122.5 kg i marklyft (fick ihop en serie på 265 kg).

Vidare till damernas 72 kg klass där SM debutanten Josefine Tjäderborn kom på en tolfte plats med 122.5 kg i knäböj, 52.5 kg i bänkpress och 145 i marklyft (hon hade även ett bra försök på 150 kg men missade).

Det gick betydligt bättre för klubbkamraten Marie Tunroth som var en av medalj favoriterna i klassen. I knäböjen pressades Marie av Isabella Weissenberg (Göteborg KK) som tog hem den tyngsta böjen i klassen. Marie låg dock inte långt efter, hon fick med sig 160 kg och det kan även tilläggas att det fanns mer att hämta. Tack vare Maries starka bänkpress (97.5 kg), lyckades hon ta ledningen inför marklyftet där hon lyfte hela 186 kg och vann sin klass med en serie på 443.5 kg. Marie satte ett svenskt rekord i både marklyft och totalen.

I klass 83 kg hade vi en comeback av Robin Johannesson från JSK (ska även tilläggas att detta var hans första SM). I knäböjen fick Robin med sig 210 kg. Det strulade lite för Robin bänkpressen pga. känningar i axeln och fick endast med sig ingångsvikten på 125 kg. I marken, där Robin är som starkast, fick han med sig 255 kg med mersmak. Totalt 590 kg samlade Robin ihop och slutade på en sjätte plats.

På lördagen kl. 08:00 var det dags för herrarnas 105 kg klass där vi hade tre kandidater från JSK som tävlade. Dessa var: John ”Bull” Börjesson, Adam ”Bänkmonstret” Luotonen och Mikael ”Gullet” Gullander.

Till att börja med, så hade John svårigheter att hålla sig i viktklassen och har därför hållit igen med maten dem senaste två veckorna, och det tog ut sin rätt på lyftningen där han endast fick med sig fyra av nio lyft. John fick med sig 250 kg i knäböjen och bommade tyvärr 265 kg i andra lyft (kraften tog slut och han stod över sista knäböjen). I bänkpressen fick han med sig 147.5 kg som är ett person bästa på tävling. Tråkigt nog missade John sin ingång i marklyft men kom igen i andra lyftet. Han blev peppad och drog upp 255 kg utan problem. John fick nöja sig med 652.5 kg och slutade på en trettonde plats.

Gullander imponerade stort på alla och presterade stort! Mikael som inte alls har tränat på tunga vikter lyckades ändå få med sig en jättebra topp med tangerat person bästa samt person bästa i marklyft. Hans resultat blev 270 kg i knäböj med mersmak, person bästa i bänkpress med 187.5 kg och han hade även ett försök på 192.5 kg men fick ett dåligt avlyft som sabbade hans chans på silvret. I marklyft drog han upp mäktiga 300 kg (som var relativt lätt) och satte press på Axel Kjellman (Lunds TK) som behövde gå på 302.5 kg för att ta brons från Gullander men missade. Totalt fick Gullander ihop 757.5 kg vilket var person bästa på tävling med 32.5 kg! Gullander kom trea efter Adam med endast 7.5 kg.

Även Adam Luotonen imponerade, trots att böj formen inte var i topp. Han fick med sig 280 kg i knäböjen med två vita lampor (en av domarna hade synpunkter på hur Adam höll i stången och gav honom rött). I bänkpressen stänkte Adam upp 190 kg och fick även med sig 200 kg. Han hade även ett jättebra försök på 205 kg men kunde inte räta ut armarna. I marken fick Adam med sig 285 kg som papper, men missade tyvärr 290 kg. Tappert försök av Adam men segraren Stefan Ågren (Härnösands AK) var för stark denna dag och vann klassen med 775 kg i bagaget. Adam fick silver med 765 kg totalt.

I den största klassen (+120 kg), som också brukar vara mest intressanta, gjorde Jörgen Ljungberg (ASK Eskilstuna) SM comeback efter fyra år frånvarande. Robin Sjögren (Örebro KK) som har varit guldfavorit i många år fick det tufft med den nya konkurrenten. Jörgen fick med sig 330 kg i knäböjen och stänkte även upp 345 kg i knäböj i tredje försöket men fick tyvärr underkänt (två röda lampor). Robin la sig jämsides med Jörgen i böjen och tog igen i bänkpressen med 217.5 kg. Jörgen fick endast med sig 200 kg eftersom i andra försöket strulade det med att han inte kunde räta ut armarna och pga. detta fick han ingen start signal. Juryn gick in och gav Jörgen ett omförsök på 212.5 kg men de ansvariga ropade inte ut Jörgen i god tid att stången var klar och räknade därmed inte ner tiden. Det resulterade med att han inte hann lyfta omförsöket. Jörgen avstod tredje försök i bänkpress men detta påverkade inte honom inför marklyft. Jörgen gick på de vikter som behövdes för att ligga före Robin. Med en ingång på 322.5 kg som han lyfte upp som papperskasse, följt av 340 kg i andra försöket var han säkrad guldmedaljör eftersom Robin missade 330 kg. I tredje försöket lyfte Jörgen 350.5 kg, vilket var ett nytt svensk rekord tills Kim ”Lyftkranen” Gustafsson (Lessebo SK) tog tillbaka sitt rekord med 352.5 kg (kan även tillägga att Kims sista marklyft var en riktig stänkare och han har så mycket mer att ge). Segraren i +120 kg klassen, Jörgen Ljungberg hamnade totalt på 880.5 kg och blev därmed den bästa lyftaren på nästan 500 poäng! Robin kom tvåa på 867.5 kg och Kim på tredje plats med 805 kg.

På söndagen var det enbart bänkpress och först ut på flaket var Monika Smådahl. Hon gjorde person bästa på tävlingen i bänkpress med 62.5 kg vilket gav en sjätte placering i 57 kg klassen.

I 93 kg klassen hade vi Emil Smådahl som kom på sextonde plats i det tuffa startfältet. Han fick med sig 147.5 kg.

Damir Trokic tävlade i klass 105 där vinnaren Patrik Karlsson (Karlstads AK) pressade otroliga 212 kg som är det nuvarande svenska rekordet. Damir gjorde ett klassiskt nybörjarmisstag och hade problem med pressignalen i bänken. Han bommade ingången på 182.5 kg och 190 kg i andra lyftet. I tredje försöket kom han igen och pressade upp 190 kg och kom på sjätte plats.

I 120 kg klassen hade vi Mikael Gullander med Björn ”Bubben” Ahlberg. Micke kom på nionde plats med endast 180 kg och Bubben på fjärde plats med 192.5 kg. Detta resulterade i personbästa för Bubben.

Det var dåligt med stöd från Jönköping med tanke på att det endast är en timma till Borås. Detta tyckte lyftarna och även de som matchade. Detta är ju ytterst tråkigt. Publikstöd från hemmaplan betyder mer än vad man tror för lyftarna, vilket ibland kan ändra utgången av en tävling för vissa lyftare.

Skrivet av: Dejan  D. och Johan B.

Bilder inom kort! Video från SM finns här.

John Börjesson
John Börjesson
Adam Luotonen
Adam Luotonen
Mikael Gullander
Mikael Gullander 

Foto (C) BeA Nilsson, World Sports @ Broadcast

World Sports & Broadcast

2 reaktioner på ”Reportage från SM-Veckan i Borås”

  1. Bra skrivet! Tack för hjälpen alla, speciellt Johan som var där i stort sett dygnet runt 🙂

Kommentarer är stängda.