Reportage från U/J/V SM Eskilstuna 2016

Under föregående vecka (onsdag till söndag) samlades landets starkaste ungdomar, juniorer och veteraner i Munktellarenan i Eskilstuna för årets upplaga av SM i klassisk styrkelyft. Jönköpings SK hade som vanligt ett starkt startfält och lyckades ta flera fina placeringar.

Först på onsdag ut var Björn Ahlberg som slog svenska rekord i knäböj, bänkpress och totalen (220+185+210=615) vilket innebar guld i klass -120kg för herrar 60-69 år. Efter Björns fina tävling ville Per-Olof Almroth tävlandes i klass -93kg herrar 50-59 år inte vara sämre, han gjorde en utmärkt tävling och slutade på en andraplats.

På torsdag var det dags för Stellan Bergman att tävla i klass -83kg för herrar 40-49 år, Stellan gjorde en fin tävling och fick med sig 190+112,5+190=492,5 vilket resulterade i en 7:e plats totalt.

Junioren Mehmet Kaya tog ett väntat guld i klass -120kg efter att ha utfört en taktiskt sett perfekt tävling på fredagen, hans stora mål i år är VM som går av stapeln under Juni månad i USA.

Två debutanter i SM-sammanhang tävlade under lördagen i juniorernas -93kg klass, där lyckades Edvin Jabeskog knipa en silvermedalj efter personliga rekord i samtliga delgrenar. Mest imponerande var det tredje och sista marklyftet på hela 280kg vilket gav 660kg totalt (245+135+280). Joel Bengtsson som bara tränat styrkelyft i några månader stod också han för en fin insats, och ökade på sitt personliga rekord med hela 47,5kg i totalen (617,5 kg totalt) vilket gav en femteplats. För Viktor Bergqvist slutade tävlingen inte riktigt enligt planerna, då han inför tävlingarna var en stark kandidat till en pallplats. Istället kämpade Viktor med problem redan under invägningen och inte förrän en lång stund i bastun visade vågen rätt vikt,  det slutade med en tiondeplats för Viktor.

Sist ut på söndag var Gustaf Thelander och  Joel Alexandersson i -74kg klassen för ungdomar. De stod också för en rad fina lyft och slog flertalet personliga rekord, närmast pallen var Joel som slutade fyra efter ett klovningsmisstag. Ett misstag som kostade Joel pallplatsen med endast 5kg.

Video dag 1-2

Video dag 4-5