STYRKELYFT

VAD ÄR STYRKELYFT?

Styrkelyft är en kraftsport som består av tre grenar – knäböj, bänkpress och marklyft. Grenarna utförs i angiven ordning och deltagarna har tre lyftförsök på sig i varje gren. Sporten går ut på att lyfta den tyngsta möjliga vikten under en repititon i de tre grenarna. Totalen beräknas sedan av deltagarens bästa lyft och är vad som avgör vilket resultat deltagaren får i en tävling.

Knäböj utförs genom att böja knäna med en skivstång som vilas vågrätt över skuldrorna.

Bänkpress utförs liggandes på en plan bänk med en skivstång över bröstet. Lyftet görs genom att sänka stången ned till bröstet och pressa upp till startläget.

Marklyft går ut på att lyfta en stång som ligger på marken till dess att man står upprätt med rak rygg och raka ben.

TÄVLA I STYRKELYFT

Tävling är ett roligt sätt att få träningsmotivation för att utvecklas mot sina mål. På styrkelyftstävlingarna får du dessutom en härlig gemenskap och peppande publik som bidrar till ännu tyngre lyft.

Inom styrkelyft tävlar du i tre grenar – knäböj, bänkpress och marklyft. Tävlingar sker antingen individuellt eller i lag. Varje deltagare har tre försök på sig i varje gren och de tyngsta lyckade försöken i varje gren räknas sedan ihop till en totalsumma. 

I styrkelyft delas de tävlande in i kön, vikt- och åldersklasser, där åldersklassen sträcker sig från 11 år till +70 år.  Vinnaren är den som lyfter den sammanlagt tyngsta vikten i de tre tävlingsmoment.

…du behöver inte vara stark för att börja tävla! Den lägsta vikten du får välja är 25 kg i knäböj och bänkpress, samt 45 kg i marklyft. Du behöver inte vinna, utan faktum är att många tävlar för extra motivation och kunna bli ännu starkare!

VILL DU TESTA STYRKELYFT ?

Du är välkommen att testa på styrkelyft eller få en introduktion till styrkelyft på våra terminsträningar. Klicka dig vidare till “Bli medlem” för mer information om vad vi erbjuder inom styrkelyft. 

JÖNKÖPING STYRKELYFTARKLUBB

Ideell styrkelyftarförening som bedriver tränings- och tävlingsverksamhet inom styrkelyft.

ÖPPETTIDER

För medlemmar
Alla dagar 05.00-23.00

Bemannade öppettider
Vardagar 17.00–20.00